Koop geen plastic afval

Wist jij dat we iedere dag 19 miljoen bekers en bakjes weggooien? Veel van deze wegwerpplastic komt als zwerfafval in het milieu terecht. En daar blijft het, met alle gevolgen van dien. Want plastic vergaat niet, en valt uiteindelijk in kleine deeltjes uit elkaar.

Met de zogenaamde ‘to go’ verpakkingen is de hoeveelheid afval flink toegenomen. En dat merken we ook in Haarlemmermeer. De hoeveelheden prullenbakafval, zwerfafval en veegvuil in de openbare ruimte groeien en moeten we uiteindelijk verbranden. Terwijl het hoognodig is om grondstoffen te blijven gebruiken in plaats van te vernietigen (en waar laat je die berg verbrandings-as?).

Maar er is hoop. Nieuwe regelgeving moet zorgen voor minder wegwerpplastic.

Vanaf 1 juli gelden er officieel nieuwe regels voor wegwerpplastics, lees: overbodig afval. Vanaf 1 juli 2023 mag je namelijk als consument plastic bekers en voedselverpakkingen niet meer gratis meekrijgen. Je gaat er voor betalen.  

Maar veel BETER!  Kies je voor een herbruikbaar alternatief. Natuurlijk gebruik je al herbruikbare tassen, waterflessen, of fruitnetjes, maar je eigen bakje meenemen naar de (super)markt of snackbar dat kan natuurlijk ook. Misschien even wennen, maar bedenk wat je hiermee aan afval bespaart?! Momenteel gebruiken we gemiddeld 7 plastic verpakkingen per dag.

Maar liefst 41% van het plastic wordt gebruikt voor verpakkingen. Je bespaart dus een hele hoop als je je eigen pan of bakje meeneemt. Als Enthousiaste Afhaler neem je je eigen verpakking mee naar de snackbar, toko of visboer.

Een Duurzame Drinker gebruikt een herbruikbare beker. Deze kun je gewoon bij je favoriete koffietentje laten vullen. Het helpt ook om op kantoor uit een glas of kopje te drinken, en deze de hele dag te gebruiken. Of zorg voor een eigen mok, dan weet iedereen dat ie van jou is. Als we ons een beetje aanpassen wordt de productie van wegwerpbekers overbodig, en helpen we voorkomen dat afval in het milieu terechtkomt.

Na je eigen Tas, Waterfles en broodtrommel dus nu je eigen…….. Hoe leuk is dat!

Meer weten? Kijk op: https://minderwegwerpplastic.nl/

Vorige
Vorige

Open Energiedag 16 sept

Volgende
Volgende

Meepraten over de voedseltransitie in Haarlemmermeer? Lees verder.