CSRD: Corporate Sustainability Reporting Directive

Vanaf 2024 zijn veel bedrijven verplicht om te rapporteren over de duurzaamheid van hun activiteiten, via de CSRD, een Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage. Bedrijven die niet rapporteren riskeren bijvoorbeeld een boete.

De CSRD geldt voor de volgende bedrijven:

  • grote B.V.’s, N.V.’s en organisaties van openbaar belang. Een bedrijf is groot als het:

    • Meer dan 250 medewerkers heeft;

    • Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar draait;

    • Meer dan 20 miljoen euro op de balans heeft;

  • middelgrote en kleine beursvennootschappen.

  • bepaalde niet-EU ondernemingen.

Via deze link kom je erachter of jouw bedrijf onder de CSRD-verplichting valt. Maar zelfs als je niet onder de verplichting valt, kan jouw bedrijf wel gevraagd worden informatie aan te leveren aan klanten of relaties die wel onder deze verplichting vallen.

De CSRD heeft drie centrale thema's: milieu, sociaal en bestuur. Hiertoe behoren ook onderwerpen als: mensenrechten, omgang met werknemers, grondstoffengebruik en financiële risico's. Over deze thema's ben je verplicht te rapporteren volgens de ESRS richtlijnen. Zo kan het zijn dat je rapporteert over de omgang met biodiversiteit, man-vrouw verdeling in het management, en het beheren van de supply chain.

De ESRS-richtlijnen gaan uit van 'dubbele materialiteit': je rapporteert zowel over de impact op mens en milieu, als op hoe het milieu en sociale problemen je bedrijf mogelijk financieel beïnvloeden (zowel kansen als risico's).

Greenomy publiceerde deze overzichtelijke tabel voor de ESRS-richtlijnen:

Zoek hulp bij je CSRD-rapportage!

Het is verstandig om je te oriënteren op relevante duurzaamheidsinformatie binnen jouw bedrijf. MVO Nederland organiseert verschillende webinars rondom dit thema en duurzaam ondernemen in het algemeen. Kijk hier voor hun aankomende evenementen.