Het klimaat verandert, welke maatregelen neem jij?

De aarde warmt op en het klimaat verandert. De grootste oorzaak daarvan is de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2 en methaan.  Je aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering wordt 'Klimaatadaptatie’ genoemd. De belangrijkste gevolgen zijn wateroverlast door hevige stortbuien, langdurige perioden van droogte, en hitte die vaker voorkomt, langer duurt en ook steeds heter wordt. 

Bekijk wat jij kan doen en scroll verder voor tips & meer! 

Educatie

Rondom het thema Water & Klimaatadaptatie bieden we scholen verschillende lesprogramma’s aan. Zowel voor het Primair als het Voortgezet Onderwijs. Dit aanbod is te vinden op de site van Groene Kapstok, ons onderwijsplatform. 

Advies

We geven advies op maat over klimaatadaptatie. Vanwege het veranderende klimaat is het noodzakelijk om onze leef-en werk omgeving hierop aan te passen. We kijken en denken mee, en geven vooral praktische tips om de omgeving toekomstbestendig te maken.  

Over klimaatadaptatie

Wateroverlast 

Regenbuien worden steeds heftiger en duren vaak langer. De grote hoeveelheid aan water kan wateroverlast veroorzaken. Het rioolsysteem loopt bijvoorbeeld over, wegen worden onbegaanbaar worden en huizen komen onder water te staan. We zullen onze omgeving hierop moeten voorbereiden, maar ook ons gedrag moeten aanpassen. Dit kunnen we doen door tegels te vervangen door planten en bomen, waardoor water makkelijker in de bodem kan zakken.

Gemeente 

Je kan wateroverlast bij de gemeente melden. De gemeente is alleen verantwoordelijk voor wateroverlast in de openbare ruimte, zoals ondergelopen straten. Je eigen huis, bijvoorbeeld je kelder of kruipruimte, moet je zelf waterdicht maken. Ook het voorkomen van teveel water in de tuin moet je zelf regelen. 

Meld wateroverlast hier bij de gemeente.

Hittestress 

De gemiddelde temperatuur neemt toe, maar ook hittegolven komen steeds vaker voor. Deze hittegolven duren ook steeds langer. Steden warmen het sterkst op. Dit komt doordat stenige oppervlakken veel warmte vasthouden en ook weer terugkaatsen naar de omgeving.  

Bij hitte kun je oververhit raken en last krijgen van lichamelijke klachten en je slaapt er slechter door. Dit wordt ook wel hittestress genoemd. Door de hitte drogen ook de plantsoenen uit, sterven bomen af (terwijl bomen juist zo effectief zijn in de bestrijding van hittestress én wateroverlast), en komt de biodiversiteit nog verder in het gedrang. Zorg daarom in je eigen tuin of balkon voor genoeg planten en creëer schaduwplekken.  

Droogte

Door klimaatverandering komen langdurige periodes van droogte vaker voor. Niet alleen voor jezelf is schaduw belangrijk als het heet is, schaduw zorgt er ook voor dat je tuin minder snel uitdroogt dus ook voor je tuin is het tijdens een droge periode goed om een schaduwdoek op te hangen. Maai het gras niet als er een hittegolf aankomt: langer gras blijft langer groen. Zorg dat de bodem van je tuin zoveel mogelijk bedekt is zodat de zonnestralen de bodem niet kunnen bereiken en uitdrogen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld veel bodembedekkers in je tuin te zetten: dat zijn laagblijvende planten die over de bodem groeien. Sowieso is het goed om de beplanting in je tuin aan te passen aan het nieuwe klimaat. Zoek plantjes uit die beter tegen droogte kunnen en gebruik geen plantenbakken want die drogen snel uit en moet je veel en vaak water geven.  

Wat kun je zelf doen?

Leg een groen dak aan

Kies voor waterlievende planten

Zorg voor een open goot

Vervang tegels in je tuin voor groen

Koop een regenton

Maak hoogteverschillen in de tuin

Andere tips

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Subscribe

* indicates required
Vink aan indien van toepassing: