Doe mee met onze groene projecten!

Een groene omgeving is goed voor onze gezondheid en welzijn. Het zorgt voor ontspanning en vermindert stress. Groen en biodiversiteit (diversiteit in de natuur) zijn essentieel voor het leven op aarde: alles heeft invloed op elkaar en een functie in de kringloop.  

Goed zorgen voor de natuur kan ook in je eigen omgeving: in je tuin of in je straat of wijk. Help insecten en andere dieren die het zo moeilijk hebben door ze nestgelegenheid te bieden, voedsel (zoals bloemen met nectar voor bijen) schuilmogelijkheden te bieden. 

Educatie

Rondom het thema Groen & Biodversiteit bieden we scholen verschillende lesprogramma’s aan. Zowel voor het Primair als het Voortgezet Onderwijs. Dit aanbod is te vinden op de site van Groene Kapstok, ons onderwijsplatform. 

Over Groen & Biodiversiteit

Biodiversiteit

Het woord biodiversiteit wordt gebruikt om het geheel van dieren- en plantensoorten op aarde aan te duiden. Dankzij de biodiversiteit hebben wij zuurstof, voedsel, brandstof, medicijnen en grondstoffen voor kleding, spullen en huizen. De soortenrijkdom, zoals biodiversiteit ook wel wordt genoemd, staat onder druk: steeds meer dier- en plantsoorten verdwijnen en daardoor wordt het risico steeds groter dat bijvoorbeeld oogsten mislukken. Als er minder bloeiende planten zijn, komt de bestuiving van groente en fruit door insecten  in gevaar en daardoor onze voedselproductie. 

Bekijk hier de video op Youtube

Gelukkiger en gezonder groen

Uit wetenschappelijke studies blijkt steeds weer dat mensen gelukkiger én gezonder zijn in een natuurrijke omgeving. Een straat met veel bomen en planten nodigt uit tot bewegen en buitenspelen, waardoor bewoners minder last hebben van overgewicht of hart-en vaatziektes. Meer natuur zorgt voor een betere luchtkwaliteit en dus voor minder ziektes van de luchtwegen. Een groene omgeving is ook bevorderlijk voor de mentale gezondheid en helpt om stress, angststoornissen en depressies te verminderen. In een parkje komen bewoners elkaar tegen, zodat ze elkaar makkelijker kunnen leren kennen.  

Een groene buurt geeft meer verkoeling. Stenen huizen, pleinen en straten houden warmte vast en stralen die nog tot laat in de avond uit naar de omgeving. Daardoor koelt de omgeving niet af en blijft het huis 's nachts ook warm. Bomen, struiken en ander groen zorgen voor schaduw en verdampen water, en daardoor daalt de temperatuur in de omgeving.  Door klimaatverandering worden de zomers steeds heter. Nu al overlijden in Nederland honderden mensen per jaar aan de gevolgen van hitte. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk planten en bomen komen in de omgeving zodat de buurt minder opwarmt.  

Door alle bebouwing en bestrating van tegenwoordig krijgt het regenwater steeds minder kans om de bodem in te zakken. Als er geen tegels meer liggen kan dat regenwater makkelijk in de bodem zakken, opgenomen worden door planten, verdampen én het grondwater aanvullen. Daarom hebben inwoners van groenere buurten vaak minder te maken met wateroverlast. 

Wat kun je zelf doen?

Zet je tuin vol met groen

Kies voor inheemse planten & variatie

Leg een groen dak aan

Maak een groene wand

Andere tips

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Subscribe

* indicates required
Vink aan indien van toepassing: