Ken jij de SDGs?

In 2015 stelden de lidstaten van de Verenigde Naties de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s - Duurzame Ontwikkelingsdoelen) vast. Deze doelen worden ook wel de Global Goals (Werelddoelen) genoemd. Miljoenen mensen dachten mee over wat er nodig is om de wereld een betere plek te maken. De ambitie is om de SDG’s in 2030 te behalen. Tegelijkertijd, want ze hangen allemaal met elkaar samen. Het zijn verschillende soorten doelen: Sociale doelen zoals het uitbannen van honger en armoede, economische doelen zoals goed werk en duurzame steden, planeetdoelen zoals klimaatactie en leven onder water en op het land en ‘samenwerkingsdoelen’ zoals goede rechtspraak en partnerschappen. 

Educatie

Rondom het thema SDG’s bieden we de les Werelddoelen in Beeld aan. Zowel voor het Primair als het Voortgezet Onderwijs.

HeelHaarlemmermeer

Hoe geven ‘wij’ in Haarlemmermeer eigenlijk invulling aan de SDG’s? En welke personen en bedrijven zitten daarachter? Dat wilde Bas van Haastrecht, zelf geboren en getogen Hoofddorper, onderzoeken en zichtbaar maken. Dit kreeg vorm in het project HeelHaarlemmermeer. Door de initiatieven in beeld te brengen hopen we anderen ‘aan te steken’ om ook een bijdrage te leveren aan de 17 werelddoelen.  

Geef jij of jouw bedrijf al invulling aan (een of meerdere) van de SDG’s? Laat het ons vooral weten en mail naar bas.van.haastrecht@nmcx.nl. Dan kijken we samen hoe dit in het platform past. 

Speel Mooimakers!

Mooimakers (van HeelHaarlemmermeer) is een bordspel waarin de spelers samen keuzes maken over het aanpakken van lokale, maatschappelijke vraagstukken. En dan op zó’n manier dat het ook bijdraagt aan de Werelddoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Die doelen richten zich op een goed leven voor iedereen, maar wel binnen de draagkracht van onze aarde. Na het oplossen van de vraagstukken in het spel wordt Haarlemmermeer letterlijk mooi gemaakt door het neerleggen van een veelkleurig mozaïek op het spelbord. Mooimakers is laagdrempelig, leuk en leerzaam!

Verbinding

Op steeds meer plekken worden de SDG’s nu omarmd. Overheden en maatschappelijke organisaties baseren hun beleid erop, bedrijven passen hun strategie hierop aan, onderwijsinstellingen verwerken het in hun lessen, burgers organiseren zich eromheen, et cetera, et cetera. De kracht van de SDG’s is dat ze overal op onze planeet toepasbaar, zichtbaar en tastbaar zijn. Zo vormen ze een nieuwe taal die iedereen met elkaar verbindt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Subscribe

* indicates required
Vink aan indien van toepassing: