Doe mee!

In Nederland streven we ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn. In een circulaire economie hergebruiken producenten grondstoffen zo langdurig mogelijk. Afval bestaat niet meer. Als ondernemer zal je dus ook aan de slag moeten om producten, diensten en productieprocessen de komende jaren aan te passen. Ga aan de slag met circulair ondernemen en maak gebruik van tools, subsidies en fiscale voordelen. 

Bekijk hiernaast de activiteiten die je als team kan doen om Haarlemmermeer een beetje schoner te maken. Of scroll verder voor informatie over afval & recycling voor bedrijven. 

Over afval en circulariteit

Afval scheiden

Ook in een bedrijfsomgeving is afval goed te scheiden in plastic, glas, papier en restafval. In Haarlemmermeer werken veel bedrijven hiervoor samen met Meerlanden. Bij hen kun je ook terecht voor advies over specialistisch afval.  

En goed om te weten: de juridische regelgeving op het gebied van afval scheiden voor ondernemers wordt regelmatig aangescherpt. Voor de actuele stand van zaken check de afvalwijzer voor bedrijven. 

Minder en duurzame inkoop 

Is alles wat je inkoopt voor je bedrijf echt noodzakelijk? Zijn er producten aanwezig die op een andere manier met een andere functie te gebruiken zijn? Of kan je zonder? Ga eens op zoek naar duurzame kantoorartikelen en kantoormeubelen. Er bestaat al circulair kantoormeubilair en er is een groot aanbod van (goed) tweedehands kantoormeubilair. 

Innovatie van eigen producten of processen

Vaak is het mogelijk om eigen productieprocessen nog duurzamer en meer circulair in te richten, zodat producten en diensten van het bedrijf ook met recht duurzaam genoemd kunnen worden. Voor innovatie van producten of processen is er een aanbod aan stimuleringsfondsen. Wees er op tijd bij en innoveer nu.   

Subsidies

Nationaal Groenfonds

Het nationaal Groenfonds financiert projecten die bijdragen aan de circulaire economie. Het gaat om rendabele projecten die streven naar gesloten kringlopen en minder afval en innovatieve projecten die bijdragen aan de biobased economy.

GMO Groenten en fruit

De subsidie gemeenschappelijke marktordening (GMO) is voor erkende producentenorganisaties (PO), die de groente- en fruitproductie van hun leden gaan verduurzamen of verbeteren.

Subsidie Circulaire ketenprojecten

Wil je samen met andere ondernemers een product, proces of dienst circulair ontwerpen, produceren of organiseren? De subsidie Circulaire ketenprojecten biedt hiervoor steun. De subsidie is er vooral voor mkb-ondernemers. Per project mag ook een grote onderneming meedoen.

Partnering for Green Growth (P4G)

Heb je een passie voor circulaire oplossingen? Werk je aan nieuwe producten en diensten die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's)? Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030 (P4G) helpt bij het vormen van publiek-private partnerschappen (PPP's) en biedt financiering aan.

SBIR-oproep Biobased en circulaire oeverbescherming

Heb je ideeën voor bio-based en circulaire oeverbescherming? STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) daagt ondernemers uit om een verticale oeverbescherming te ontwikkelen gemaakt van bij voorkeur 100% bio-based en 100% circulaire materialen.