Open Energiedag 16 sept

Zaterdag 16 september is de landelijke Open Energiedag, waarbij verschillende energieprojecten hun deuren openen. Van 10:00 tot 16:00 uur ben je van harte welkom op tal van locaties in Haarlemmermeer, waar je alles op het gebied van zon, wind en warmte leert. Ontdek de wereld achter jouw stopcontact en thermostaat!  

In Haarlemmermeer houden verschillende initiatieven zich bezig met de opwekking en het gebruik van lokaal opgewekte groene energie. Ook helpen heel wat partijen inwoners bij het energiezuinig maken en verduurzamen van hun huis. Tijdens de Open Energiedag kunnen inwoners zelf horen, zien en beleven wat er allemaal in de gemeente gebeurt.  

Energiemarkt 
Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen inwoners terecht op de energiemarkt in Hoofddorp voor informatie over energie besparen, zelf opwekken, duurzaam verwarmen en lokaal energie opwekken. Hier zijn allerlei duurzame initiatieven in Haarlemmermeer vertegenwoordigd, zoals energiecoöperaties Meerwind en Zon Op Haarlemmermeer, lokaal energiebedrijf Tegenstroom, Energiebank Haarlemmermeer, Energieloket Haarlemmermeer met partners (Klimaatmissie Nederland en Vverduurzamen) en de gemeente.  

Ook aan kinderen is gedacht: er is een knutsel- en tekentafel, waar kinderen kunnen kleuren en papieren windmolentjes leren maken. Daarnaast is voor kinderen van 6 jaar en ouder de kinderworkshop ‘Vooruit met waterstof’.   

Energie-fietstocht  
Verder is er tussen 10.30 en 12.30 uur een speciale energie-fietstocht waarbij deelnemers inspirerende locaties in en rondom Hoofddorp bezoeken. Zo leidt de tocht onder andere langs een zonnepark en een laadplein voor elektrische auto’s. Fietsers eindigen met een gratis lunchpakket op de energiemarkt in Hoofddorp. Aanmelden voor deze activiteit kan via de website van het energieloket.  

Activiteiten op locatie  
Voor wie wil weten hoe sportverenigingen kunnen verduurzamen, is een bezoek aan korfbalvereniging KIOS tussen 10.00 en 12.00 uur interessant. KIOS heeft namelijk al veel duurzame stappen gezet. Inwoners kunnen hier dan ook terecht bij een kraam van het Energieloket voor persoonlijke vragen. Wie nieuwsgierig is naar hoe een windturbine er van binnen uitziet, kan tussen 10.00 en 12.30 uur een windturbine van Meerwind aan de A4 bezoeken. 

Rijdend Energieloket 
Verder staat het Rijdend Energieloket gedurende de dag op vier verschillende locaties in Haarlemmermeer. Inwoners krijgen hier gratis energieadvies. Dit kan gaan over kleine maatregelen zoals het aanbrengen van radiatorfolie of tochtstrips, maar ook grote maatregelen zoals zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Ook wordt er advies gegeven over subsidies, financieren en kosteloos besparen. 

Activiteiten, locaties, tijden staan op: https://energielokethaarlemmermeer.nl/open-energiedag/ 

Vorige
Vorige

Bezoek het Natuurlijk Feest van de kinderboerderij in Hoofddorp

Volgende
Volgende

Koop geen plastic afval