Donderdag 17 november werden de winnaars bekend gemaakt van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen, een initiatief van ons programma Haarlemmermeer Waterproof. Vijf deelnemers die in verhouding de meeste tegels uit hun tuin verwijderd hadden, werden beloond met een cadeaubon van 50 euro, gesponsord door Gamma Hoofddorp. De feestelijke uitreiking vond plaats bij ons op kantoor, waar wethouder Charlotte van der Meij de winnaars met een toespraak in het zonnetje zette. Partners van het HaKa die ook bij de prijsuitreiking aanwezig waren: Gamma Hoofddorp, Woningcorporatie Ymere, Hoogheemraadschap Rijnland, Dura Vermeer en hoveniersbedrijf Le Gardinier.

Foto: de winnaars Myrthe, Adri en Klodiana (2 waren afwezig) met wethouder Charlotte van der Meij (l), Anneke van Gijzen (projectleider Haarlemmermeer Waterproof) en Arjanne Lagendijk (r) (directeur NMCX). © Jur Engelchor.

Quote van wethouder Van der Meij: “De gemeente is slechts eigenaar van 40% van de grond, 60% is in handen van particulieren. De gemeente neemt ook klimaatadaptieve maatregelen, maar zeker in de bebouwde kernen is het belangrijk dat ook bewoners hun tuinen zo min mogelijk betegelen. Alleen samen, gemeente én bewoners, kan wateroverlast en hittestress effectief worden bestreden.”

Resultaat
Het kampioenschap was dit jaar een groot succes. In totaal deden 57 bewoners mee (vorig jaar waren dat er nog 47) die met elkaar bijna 1000 m2 (net zo groot als 1,5 voetbalveld!) aan tegels uit hun tuinen hebben verwijderd. De tegels hoefden de deelnemers zelf niet af te voeren maar werden kosteloos opgehaald door Dura Vermeer die met een elektrische vrachtwagen in totaal 4 ophaalrondes verzorgde. Op 14 november werden bij de laatste 16 deelnemers de tegels opgehaald, met een gewicht van maar liefst 38.240 kilo! Van Woningcorporatie Ymere kregen de 15 deelnemende huurders een tuincadeaubon van 30 euro om tuinplanten te kopen. Hoogheemraadschap Rijnland doneerde 40 regentonnen, die kosteloos geïnstalleerd werden door hovenier Le Gardinier.

Voordelen klimaaadaptieve tuinen
Door hun tuin te vergroenen hebben de deelnemers hun tuin waterdoorlatender gemaakt en hierdoor minder kans op wateroverlast tijdens een hoosbui. Een tuin met veel planten en bomen biedt verkoeling: bomen geven schaduw en groene beplanting koelt de omgeving af door verdamping. Tegels houden hitte vast en warmen de omgeving juist op. Het verschil tussen een betegelde tuin en een groene tuin kan wel oplopen tot 10 graden. Een groene tuin is gezonder voor mens en dier: bodemdieren, insecten zoals bijen en vlinders, en vogels vinden er voedsel en nestgelegenheid en daarom is een groene tuin erg belangrijk voor het herstel van de biodiversiteit. Uit onderzoeken blijkt dat een omgeving met veel groen en water ook goed is voor de (geestelijke) gezondheid van mensen: je wordt gelukkiger in een groene omgeving en als je in de tuin werkt beweeg je meer.

Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen 2023
Half maart volgend jaar start het HaKa editie 2023. Voorinschrijven kan al vanaf 1 maart via de website van Haarlemmermeer Waterproof. Neem ook eens een kijkje op Facebookpagina van Haarlemmermeer Waterproof.

Vorige
Vorige

Landelijke Opschoondag zaterdag 18 maart

Volgende
Volgende

Viering Nationale Boomfeestdag 2022 met ruim 100 leerlingen