Al 45.000 kilo tegels opgehaald bij de eerste deelnemers Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen!  

Afgelopen maandag 22 mei was de eerste tegelophaalronde van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen (het ‘HaKa’). Bij de eerste 25 deelnemers werd al 45.000 kilo tegels opgehaald. Hierdoor is 344 vierkante meter tegels vervangen door groen. Het verwijderen van tegels helpt tegen hittestress, wateroverlast en is goed voor de biodiversiteit!

De wagen van Dura Vermeer haalt gewipte tegels op en brengt ze weg

Waarom tegels wippen?

In 2021 liep Limburg onder water als gevolg van hevige regenval. Als zo'n "waterbom” in Haarlemmermeer zou vallen kunnen de gevolgen ernstig zijn, omdat in deze "badkuip” het water nergens naar toe kan. 

Anneke van Gijzen, projectleider Water & Klimaatadaptatie bij NMCX, vertelt: “De lucht warmt op door klimaatverandering en in warme lucht past meer water. De wolken waaien ook langzamer over en daardoor ontstaan hoosbuien. Door alle tegeltuinen is er minder plaats voor regenwater om in de grond te zakken dus stroomt het naar het riool dat daardoor overbelast raakt.

Ook hitte en droogte komen nu vaker voor. Vorige zomer viel er 8 weken lang geen drup regen en was het erg heet. Overal werden sproeiverboden ingesteld. Voorkom dat je eigen tuin uitdroogt en laat het gras langer groeien, maai pas als het weer gaat regenen. Zorg dat de bodem in perken en borders zoveel mogelijk bedekt is met plantjes. Als zonnestralen de bodem niet kunnen bereiken droogt de bodem minder snel uit, het bodemleven verbetert waardoor regenwater makkelijker de bodem in kan tijdens een piekbui en onkruid krijgt ook minder kans.

Een tegeltuin is heter dan een groene tuin omdat tegels warmte opnemen en die weer terugstralen naar de omgeving: tegels fungeren als een soort vloerverwarming in je tuin die je op de hoogste stand zet in de zomer. Dat kan in een bebouwde omgeving wel tien graden schelen!”  

Aantal deelnemers groeit jaarlijks 

Inmiddels hebben al 51 inwoners zich voor het Haka ingeschreven, een enorm verschil met vorig jaar. Toen meldden zich tot 31 oktober 57 deelnemers aan. Opvallend is dat veel meer mannen dan voorheen zich inschrijven.  

Meedoen of meer weten?

Wil je ook minder tegels in je tuin en meer planten? Je kunt je nog tot en met 31 oktober opgeven voor het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen. De volgende tegelophaalronde vindt plaats op maandag 10 juli. 

Stapels en stapels tegels!

Vorige
Vorige

Meepraten over de voedseltransitie in Haarlemmermeer? Lees verder.

Volgende
Volgende

Ik geloof meer in de dialoog - Informeer interviewt directeur NMCX