Succesvol inspiratie-event over circulair en duurzaam ondernemen in Haarlemmermeer
Op dinsdag 18 juni vond in Zwanenburg het inspiratie-event Circulair en Duurzaam Ondernemen plaats. NMCX organiseerde dit samen met de gemeente Haarlemmermeer om lokale ondernemers te ondersteunen en stimuleren in de transitie naar een duurzamer en circulair bedrijfsleven.
Ondernemers cruciaal voor een duurzame toekomst
De gemeente Haarlemmermeer wil samen met ondernemers versnellen in de groene transitie. Thema’s als duurzaamheid, circulariteit en maatschappelijke verbondenheid staan daarbij centraal. Tijdens het event gingen ondernemers, beleidsmakers en experts met elkaar in gesprek over waar de regio nu staat, wat al goed gaat en waar nog kansen liggen. De gemeente biedt ondersteuning, maar benadrukt ook het belang van samenwerking: alleen samen maken we Haarlemmermeer circulair, toekomstbestendig en sterk.
Inspirerende voorbeelden uit de praktijk
Een van de sprekers was Laura Koedijk, duurzaamheidsmanager bij modebedrijf Studio Anneloes. Zij deelde hoe het bedrijf actief vooruitloopt op wetgeving en werkt met de R-ladder en het productpaspoort.
“We wachten niet af, maar doen gewoon,” aldus Koedijk. “Vanaf dag één werken we onder het motto: No guts, no glory.”
Studio Anneloes investeert in duurzame productie, hoogwaardige kwaliteit en diensten zoals kledingreparatie en een tweedehands platform.
Ook Isabel Bos, strategisch adviseur bij Meerlanden, liet zien hoe afval juist de basis kan zijn voor nieuwe waarde. Via de missie Samen Slimmer Circulair werkt Meerlanden aan een duurzame leefomgeving. In de Groene Energiefabriek wordt GFT-afval van Haarlemmermeerse huishoudens omgezet in biogas, warmte voor de glastuinbouw en andere herbruikbare grondstoffen. In de Meerwinkel krijgen gebruikte producten bovendien een tweede leven.
Workshops vol inzichten en samenwerking
Tijdens interactieve workshops gingen ondernemers zelf aan de slag met modellen als de Circulaire Value Hill en de R-ladder. Daarbij ontdekten veel deelnemers dat ze al onbewust circulaire stappen zetten, zoals het verminderen van grondstofgebruik. Ook werden kansen besproken om meer samen te werken binnen ketens en impactvoller te ondernemen.
Een andere workshop over dubbele materialiteit gaf deelnemers inzicht in hoe ze zowel financiële als ecologische impact kunnen meten — een belangrijk thema binnen toekomstige duurzaamheidsrapportages.
Afsluiting met reflectie en verbinding
De middag werd afgesloten met een reflectieve woordkunstperformance van Barbara van den Berg, waarin de opgedane inzichten op creatieve wijze samenkwamen. Tijdens de afsluitende borrel werden ervaringen gedeeld, contacten gelegd en vervolgafspraken gemaakt. Met nieuwe kennis, frisse inspiratie en concrete ideeën op zak keerden ondernemers huiswaarts. Samen zetten we stappen richting een circulaire en duurzame economie in Haarlemmermeer.