Ga aan de slag met voeding!

Voedselproductie heeft een enorme impact op het milieu. Duurzaam eten levert winst op voor het milieu. Daarnaast is sommige voeding beter voor je gezondheid dan andere. Als je in het dagelijks leven let op wat je koopt, waar je het koopt en de hoeveelheid die je koopt, dan ben je al heel goed op weg. 

Kijk hieronder naar onze lopende projecten met voeding. Of scroll door voor tips en informatie! 

Educatie

Rondom het thema Voeding bieden we scholen verschillende lesprogramma’s aan. Zowel voor het Primair als het Voortgezet Onderwijs. Dit aanbod is te vinden op de site van Groene Kapstok, ons onderwijsplatform. 

Over voeding

Voeding verbindt

Samen eten verbindt. Gezamenlijk eten is ook al eeuwen een vast moment van de dag voor families en vrienden. In Haarlemmermeer hebben we ook onze eigen voedselproductie: van boerderijen en hoeves tot moestuinen. 

Welke voeding wel of niet duurzaam, en wel of niet gezond is, kan best verwarrend zijn. Wanneer je overal op gaat letten, wordt het opeens moeilijk in de supermarkt om keuzes te maken. Neem dus kleine stapjes. Introduceer bijvoorbeeld een meatless monday, of koop voortaan pindakaas zonder palmolie. 

Gezond eten

Gezond eten; hoe doe je dat? Geef bij het samenstellen van je maaltijd de voorkeur aan groente, peulvruchten en granen en minder aan vlees en zuivel. Kook vaker vegetarisch. Of als je dat lastig vindt: in de supermarkt is er een ruime keus aan goede vleesvervangers voorhanden. Ook de productie van kaas zorgt voor een hoge milieubelasting. Vervang kaas op je boterham eens door groente, fruit, hummus of pindakaas/notenspread. Eet sowieso niet meer dan je nodig hebt, dat levert direct winst op voor je gezondheid en het milieu. 

Lokaal en seizoensgebonden

Door voedsel te eten dat lokaal geproduceerd is steun je de boeren en tuinders in de regio, en is er (veel) minder transport van voedsel nodig. Koop liefst groente en fruit van het seizoen, dat kost minder energie om te produceren (meestal) en het is gezonder. Ben jij écht gek op lokaal? Sluit je aan bij een moestuinvereniging, of teel je eigen groente in de tuin. Zo heb je meteen controle over pesticide- en mestgebruik. En niks smaakt lekkerder dan je eigen groenten en fruit! 

Verspillingsvrij

Koop niet teveel (een boodschappenlijstje maken helpt echt) en als je restjes over hebt kun je dat de volgende dag vaak weer in een ander gerecht gebruiken. Ongemerkt gooien we een heleboel eten weg, terwijl het nog prima geconsumeerd kan worden. Ook als je uit eten gaat kun je verspilling vermijden. Vraag als er eten overblijft om een doggybag. Via Prakkie Hoofddorp kan je voedsel dat over is delen. En via de TooGoodToGo App bieden ondernemers en winkels hun overgebleven voeding aan voor een voordelige prijs.

Wat kun jij doen?

Kook met restjes

Voedsel bewaren en houdbaarheid

Eet minder of geen dierlijke producten

Andere tips

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Subscribe

* indicates required
Vink aan indien van toepassing: