Energie en Mobiliteit

Energie en mobiliteit zijn vaak grote kostenposten binnen een bedrijf. Maatregelen om hierop te besparen zijn dus niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de winst!   

Wil je weten hoe je energie kan besparen in jouw bedrijf? Ga dan naar de website van Energieloket voor Bedrijven Haarlemmermeer. Bij het Energieloket voor bedrijven kunnen ondernemers, culturele en maatschappelijke instellingen en sportverenigingen terecht voor informatie en advies over energie besparen en opwekken. Het loket biedt een (gratis) energiescan aan, die inzichtelijk maakt met welke maatregelen energie kan worden bespaard. Deze scan wordt uitgevoerd door Klimaatroute. Ook organiseert het loket verschillende informatiebijeenkomsten en webinars over onder andere subsidies, de energiescan en energiebesparende maatregelen. 

Slimme mobiliteit 

Door anders naar reis- en transportbewegingen binnen je bedrijf te kijken kun je ook veel besparen. Flexibel en op verschillende locaties werken heeft het voordeel dat vaak er minder kilometers gemaakt hoeven te worden. Door efficiënt met externe transporten om te gaan verminder je niet alleen CO2-uitstoot, je bespaart ook kosten.  
Het is ook slim om de banden van jouw wagenpark op de juiste spanning te houden. Dat scheelt CO2 en geld! Heb je meer dan 25 auto’s? Dan loont het om een pomp van Band op Spanning bij jouw bedrijf te plaatsen.  

Je kan je werknemers ook ondersteunen om te carpoolen of deelauto's te gebruiken.

Subsidies

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

De Investeringssubsidie Duurzame Energie is een subsidie voor het duurzaam verwarmen van je (bedrijfs)pand met een warmtepomp of zonneboiler. De regeling geldt ook voor het kleinschalig opwekken van energie met behulp van zonnepanelen en windmolens.

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie kun je gebruiken voor het opwekken van hernieuwbare energie. Ook als je investeert in het produceren van hernieuwbare elektriciteit, warmte, gas of een combinatie van beide kun je een beroep doen op de regeling. Let wel op de openingstermijnen en het beschikbare budget. De overheid vult voor 2022 deze subsidiepot verder aan.

Subsidieregeling verduurzaming mkb (SVM)

Ga je verduurzamen maar weet je niet welke besparingen jou het meest zullen opleveren? Schakel dan een energieadviseur in. Die geeft een energieadvies op maat en ondersteunt je bij het uitvoeren van het advies. De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) vergoedt 80% van de kosten voor het advies en het ondersteuningstraject, met een maximum van 2.500 euro. Je kunt deze subsidie waarschijnlijk vanaf 1 april 2023 aanvragen.

Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Ondernemers die een volledig emissieloze bedrijfsauto kopen of leasen en aan de voorwaarden voldoen, krijgen hier subsidie voor. Deze subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Het budget van de regeling heeft elk jaar een maximum. Het totale jaarbudget voor de SEBA in 2023 is € 33 miljoen.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met de energie-investeringsaftrek kun je investeringen in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie deels aftrekken van de fiscale winst. De aftrek geldt voor je pand, product en vervoer. Een van de voorwaarden is dat je investering voldoet aan de omschrijving op de Energielijst.

Korting op de bijtelling privégebruik auto

Voor elektrische auto’s, waterstofauto's en auto’s op zonnecellen geldt een korting op de bijtelling. Die korting wordt jaarlijks afgebouwd. In 2023 is de bijtelling 16%. Bij voertuigen op fossiele brandstoffen geldt een bijtellingspercentage van 22%.

Geen motorrijtuigenbelasting

Voor elektrische auto’s en waterstofauto's hoef je tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting te betalen. De motorrijtuigenbelasting op voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen, zoals een diesel- of benzinebestelbus, hangt af van de CO2-uitstoot van het voertuig.