Welkom in onze groene bibliotheek!

Er is veel informatie beschikbaar over duurzame thema’s. Dit maakt het soms lastig kiezen. Daarom hebben wij een selectie gemaakt van boeken, podcasts en documentaires, die wij zelf de moeite waard vinden om te lezen, te bekijken of te beluisteren.

Scroll naar beneden om te beginnen!

Klik op de icoontjes om direct naar je selectie naar keuze te gaan!

Ga naar Podcasts

Ga naar
Videos

Ga naar
Boeken

Tips & Artikelen

Video’s, documentaires en films

A Life on our Planet - Netflix
David Attenborough: A Life on Our Planet is een krachtig verhaal uit de eerste hand over de impact van de mens op de natuur en een hoopvolle boodschap voor toekomstige generaties.

Op zijn 93ste heeft David Attenborough heeft meer van de natuur op aarde gezien dan wie dan ook. Nu staat hij voor het eerst stil bij de beslissende momenten in zijn leven als bioloog, en bij de verwoestende veranderingen die hij heeft gezien. Eerlijk, onthullend en urgent.

The True Cost - Netflix
De documentaire The True Cost gaat over de kleren die we dragen, de mensen die ze maken en de impact die de industrie heeft op onze wereld.

Forks over Knives - Netflix
Twee voedselwetenschappers vertellen over de populariteit van bewerkte voedingsmiddelen die leiden tot overgezicht, suikerziekte en andere ziekten.

En verder…

The Minimalists: Less is Now - Netflix
Goede vrienden Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus hebben een beweging opgebouwd vanuit het minimalisme. Ze vertellen hoe ons leven kan zijn met minder.

Seaspiracy - Netflix
Een filmmaker met een passie voor oceanen laat zien hoeveel schade de mens aanricht aan mariene soorten. Verontrustende wereldwijde corruptie wordt blootgelegd.

A Plastic Ocean - Netflix
Als een documentairemaker ontdekt hoeveel plasticafval er drijft op onze oceanen, onderzoekt hij de impact daarvan op het milieu..

Prijsvechter
In de driedelige documentaireserie De prijsvechter onderzoeken Roland Duong en Marijn Frank oorzaak en gevolg van onze goedkooplust. Waarom zijn er zoveel goedkope spullen? Hoe kunnen die spullen zo goedkoop zijn en waarom zwichten we er zo makkelijk voor?

Cowspiracy - Netflix
Kip Andersen en Keegan Kuhn onderzoeken het effect van de veehouderij op het milieu. Op de schokerende maar grappige reis van deze aspirant-milieuactivist zoekt hij naar echte oplossingen voor de grote problemen.

Down to Earth - Netflix
Down to Earth is een goede serie om mee te beginnen, als je nog niet zo heel bewust met duurzaam leven bezig bent. In deze reisserie trekt acteur Zac Efron met wellnessexpert Darin Olien de wereld rond, op zoek naar gezonde, duurzame manieren van leven.

The Game Changers - Netflix
In deze docufilm gaan wetenschappers op zoek naar het beste dieet voor topatleten en checken of een plantaardig dieet wel zo gezond is. Spoiler alert: Tests wijzen uit dat het weglaten van dierlijke producten in ons dieet juist heel veel gezondheidsvoordelen heeft. Onder andere beroemdheden als Arnold Schwarzenegger en Lewis Hamilton komen aan het woord en vertellen ons wat het veganisme hun heeft opgeleverd.

Code Rood - NPO
Code Rood vertelt in vier afleveringen het verhaal over de merkbare klimaatcrisis waar we middenin zitten en niet meer aan kunnen ontsnappen. Bekijken https://www.npo3.nl/code-rood/KN_1716240

Groen Goud, John D Liu
Al meer dan 15 jaar is de cameraman en ecoloog John D. Liu bezig met zijn wereldwijde missie om woestijnen te vergroenen en biodiversiteit te herstellen. Het begon allemaal in 1995 toen Liu het Löss-plateau in China filmde. Hij zag hoe de lokale bevolking een gebied bijna zo groot als Nederland veranderde van een dorre, uitgeputte woestenij in een grote groene oase. Die ervaring veranderde zijn leven. Vanaf dat moment reist John Liu de hele wereld af om regeringsleiders, beleidsmakers en boeren met zijn beelden en kennis te overtuigen en te inspireren. Onvermoeibaar brengt hij de boodschap dat herstel van ecosystemen niet alleen mogelijk is, maar ook nog eens economisch zeer zinvol. https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2011-2012/groen-goud.html

No Impact man
No Impact Man gaat over een New Yorkse familie die besluit om een jaar lang een compleet andere levensstijl aan te nemen: ze willen een jaar lang geen enkele negatieve invloed uitoefenen op het milieu, onder andere door geen afval te produceren en verpakkingsvrij te leven. Een van de beste duurzame documentaires!

Tomorrow
De immense bosbranden in Australië, het verder en verder verdwijnen van het Amazonegebied, het alsmaar toenemende klimaatprobleem: onze planeet heeft anno 2020 hulp nodig. Deze feelgood documentaire laat zien dat er gelukkig oplossingen zijn. Oplossingen die niet tot morgen hoeven te wachten, maar vandaag al opgepakt kunnen worden. Gewoon kleinschalige, simpele oplossingen waarmee we met z’n allen al een heel verschil kunnen maken. Geen plastic rietje, maar een variant van bamboe. Geen autorit, maar lekker de fiets pakken. Charmant, inspirerend, optimistisch en bovendien één van onze favoriete duurzame documentaires.

Kiss the Ground - Netflix
Kiss The Ground is een hoopvolle documentaire over de grond onder onze voeten, en dat kun je heel letterlijk nemen. In de docu onderzoeken activisten, wetenschappers en experts hoe de bodem van de aarde de sleutel kan zijn tot het behoud van onze planeet. 

Wat houdt ons tegen - NPO Start
De grenzen van wat onze planeet aankan, komen in zicht. Het roer moet om, we moeten minder vliegen, minder vlees eten, minder verspillen en minder plastic gebruiken. Maar waarom gebeurt dit niet? Onderzoeksjournalist Jeroen Smit gaat, samen met klimaatjournalisten, op zoek naar antwoorden.

Boeken

Merchants of doubt - Naomi Oreskes & Erik M. Conway
Over hoe er geld wordt verdiend met twijfel zaaien over nadelen van bijvoorbeeld roken of klimaat en al het andere dat schadelijk is.

De verborgen impact - Babette Porcelijn
Als iedereen op de wereld zo zou leven als de Nederlander, dan zouden we bijna vier aardes nodig hebben. En de grootste boosdoener zijn de consumptie van spullen. Het is Babette (de auteur) gelukt om de verborgen impact van ons consumptiegedrag inzichtelijk te maken. Aan de hand van simpele berekeningen en vergelijkingen laat ze je zien waar je grote stappen kunt zetten, zodat je een beetje kunt gaan relaxen op de kleine dingen. Een mustread voor iedereen die aan de slag wil met duurzaamheid. https://www.youtube.com/watch?v=GXzy7LE__4o

Hoe gaan we dit uitleggen - Jelmer Mommers
Onze toekomst op een steeds warmere aarde. Dit boek is een geweldige én toegankelijke samenvatting van de relevante literatuur over klimaatverandering op dit moment. In behapbare brokken legt hij uit wat het klimaat is, hoe klimaatverandering ontstaat en wat de gevolgen zijn als we niets, een beetje of heel veel doen. Bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=04gfezEguvA

Een leven zonder afval - Emily-Jane Townley
Maar wat kun je zelf doen? De Nederlandse Emily-Jane Townley heeft het antwoord: je kunt zonder veel moeite je eigen afvalproductie drastisch verminderen! In Leven zonder afval werkt Emily in 10 stappen toe naar een ‘minimal waste lifestyle’. Aan bod komen o.a. de dagelijkse boodschappen, kleding, persoonlijke verzorging, tot huishouding, feestjes en meer. Ze haalt haar inspiratie uit haar eigen leven en post op haar website levenzonderafval.com. Door haar praktische tips en positieve aanpak heb je binnen no time minder afval en draag je bij aan een gezonde planeet voor iedereen.

Dagen zonder vlees – Alexia Leysen
Ieder jaar wordt in België ‘Dagen Zonder Vlees’ georganiseerd, een uitdaging waarbij tienduizenden mensen 40 dagen lang – juist – geen vlees eten. In het gelijknamige boek vind je niet alleen informatie en tips over en voor seizoensgroenten, minder verpakking en minder verspilling, maar ook vegetarische recepten om je op weg te helpen. Het doel? Iedereen een beetje duurzamer laten koken en eten – en dat hoeft echt niet meteen geheel plantaardig.

Drawdown - Paul Hawken
Drawdown is een samengestelde lijst van de 100 meest effectieve manieren om CO² terug te dringen tot 2050. Het is hét hoopvolle boek dat we nodig hebben om te geloven in een groene toekomst en geeft ons handvatten om daar zelf mee aan de slag te gaan.

Regeneration - Paul Hawken
In Regeneration laat Paul Hawken ons zien wat er mogelijk is als we het leven centraal stellen bij alles wat we doen. Het is een radicaal nieuwe benadering van de klimaatcrisis: een die gerechtigheid, klimaat, biodiversiteit en menselijke waardigheid verweeft tot actie, beleid en transformatie. Zo kunnen we de klimaatcrisis in één generatie beëindigen.

The story of stuff – Annie Leonard
In The story of stuff beschrijft Annie Leonard hoe onze obsessie met spullen de planeet, onze samenleving en onze gezondheid uitput – en een visie op verandering. Want dat die obsessie een probleem is, dat moge duidelijk zijn. Slechts 5 procent van de wereldbevolking (waar wij bij horen) produceert maar liefst 30 procent van al het afval. Niet voor niets is er nu een trend van minimalisme gaande: als je het informatieve boek van Leonard uit hebt, kun je meteen door naar praktischere boeken als Opgeruimd, Ontspullen en Simple matters – ook allemaal aanraders, trouwens. Minder spullen betekent minder belasting voor het klimaat, minder sociale onrechtvaardigheid en minder gezondheidsgevolgen. Klinkt goed, toch?

No impact man, Colin Beavan
Beavan gooit radicaal het roer om. Hij wil ervaren hoe het is om klimaatneutraal te leven in New York. Zonder tv, zonder plastic, zonder toiletpapier te gebruiken. Kortom niets te doen wat belastend is voor het milieu. Wat betekent dat voor zijn levensstijl? Zijn vrouw is aan haar creditcard verknocht. Lukt het hem haar te overtuigen mee te doen? En wat doen ze met de luiers van hun eenjarige dochter? Hoe verplaatsen ze zich zonder auto? Hoe legt hij zijn moeder uit dat hij niet op bezoek komt met de Kerst omdat hij niet wil vliegen? Een humoristisch verslag!

Hoe je thuis de wereld kunt redden een ding tegelijk
In Hoe je thuis de wereld kunt redden laat milieuwetenschapper Tara Shine zien wat je allemaal zelf thuis kunt doen om je steentje bij te dragen aan het milieu. In deze prachtige gids geeft ze ongeveer 100 alledaagse voorbeelden van dingen die je gemakkelijk kunt veranderen en die echt een positieve impact hebben. Van het omruilen van flesjes vloeibare zeep tot het vervangen van huishoudfolie: alle suggesties zijn haalbaar, duurzaam en in veel gevallen besparen ze ook nog geld. Duurzamer leven is leuk!

Carolyn Steel - Hungry City: How food shapes our lives
In De hongerige stad kiest Carolyn Steel voor een geheel nieuwe benadering van allerlei actuele problemen rond de manier waarop we eten. In dit enthousiaste en visionaire boek volgt de auteur het spoor van ons voedsel, van het platteland tot de stad, via markten en supermarkten, keukens en eettafels, afvalverwerking en terug, en vraagt zich af hoe wij voedsel kunnen benutten als een manier om onze steden beter te begrijpen, beter te ontwerpen, en leefbaarder te maken. Ze schetst een helder beeld van de impact van de moderne voedselproductie op onze planeet en op ons leven en verschaft inzicht in hoe het zo gekomen is en hoe we verder moeten. De hongerige stad is uiterst actueel, indringend en onmisbaar.

Marije van der Made - Dit gebeurt er als je duurzamer gaat leven
In Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven gaat Marije van der Made in op alle vragen die je over duurzaam leven kunt krijgen. Eet je dan helemaal geen vlees? Neem je echt de trein in plaats van het vliegtuig? Is het niet vies dat je kleding tweedehands is? Is soja niet slecht voor het Amazonewoud? Vragen die je vaak te horen krijgt als je bezig bent met bewuster en duurzamer leven. In dit handboek vol feiten, ervaringen en veelgehoorde misvattingen over duurzaamheid deelt groene influencer Marije van der Made op humoristische wijze vlammende antwoorden en handvatten om je te kunnen weren tijdens een volgende familiedag, etentje of verjaardag.

Jelle Derckx - Verlangen naar minder

In Verlangen naar minder neemt Jelle Derckx de lezer mee op een zoektocht naar een bewust en duurzaam leven; hij geeft in dit persoonlijke verhaal inspirerende, down-to-earth tools en tips. Voor Jelle begon het proces van bewustwording in de zomer van 2011. Met een hoofd vol zorgen vertrok hij naar Brazilië. Die reis was de belangrijkste inspiratiebron van zijn besluit zijn leven 180 graden om te draaien op het moment dat hij eenmaal terug was in Nederland. Hij begon met minimaliseren, ging minder kopen en bewuster leven. Dat gaf meer tijd en ruimte voor de dingen die écht belangrijk zijn, zoals persoonlijke groei en duurzaamheid.

Podcasts

De Pollinator podcast

Hier zoemen we er op los en kruisbestuiven we dat het een aard heeft. We praten met mensen die hun hart verloren hebben aan vlinders of bijen en er alles over weten. Wetenschappers delen hun laatste bevindingen over het wel en wee in de insectenwereld en we ontmoeten aanpakkers die als beginner gewoon aan de slag zijn gegaan en de mooiste biodiversiteitsparadijsjes hebben gecreëerd.

Klimaattherapie
Leven in tijden van de klimaatcrisis, hoe voelt dat voor jou? Over het onderwerp zelf worden de oren van je hoofd gekletst. Maar wat dat met jou doet, daar gaat het nooit over. Moeten we bang zijn voor de gevolgen van de opwarming van de aarde? Zelf voel je je misschien machteloos of denk je dat wat jij kan doen niet veel uithaalt. Hoe denken een socioloog, een antropoloog en een klimaatpsycholoog hierover? En wat kunnen we doen om in deze tijden ‘vol te houden’?

Klimaatpraat
De podcast waarin jij meer te horen krijgt over wat er allemaal aan de hand is met het klimaat. Maar wees gerust. Er wordt niet alleen maar gepraat over wat er allemaal fout gaat, want dat weten we onderhand wel. Reinier van den Berg is een ervaren weerman en specialist in klimaat en duurzaamheid. Hij vertelt in 10 afleveringen hoe Nederland het verschil kan maken, maar ook hoe jij zelf een stapje duurzamer kan gaan leven.

Ecosofie: Duurzame gesprekken
Hoe breng je economie, ecologie en filosofie in balans? Daarover gaat Ecosofie, de podcast waarin Marnix Kluiters in gesprek gaat met experts over het verduurzamen van de samenleving.

Geen hond in de podcast
Daan en Pieternel maken met veel plezier deze maandelijkse podcast over vegetarisch en veganistisch eten. Zet deze podcast aan wanneer je vleesetende familieleden ook (stiekem) meeluisteren. Zeker weten dat ook zij enthousiast worden om over te stappen naar een (meer) plantaardig dieet.