We gooien gemiddeld bijna 35 kg voedsel per persoon weg. Dat is toch zonde? Gelukkig kan je er wél wat aan doen.

Verspilling tegengaan begint bij je koopgedrag: koop precies in hoeveel je nodig hebt, en niet meer. Heb je restjes? Eet eerst wat je al hebt staan, voordat je weer nieuwe maaltijden maakt of boodschappen doet. Ruim je koelkast af en toe op, zodat je nog zicht hebt op wat er in de koelkast staat (en er niet achterin ergens een jam staat te schimmelen).

Houdbaar of niet?

Op de meeste voedingsproducten staat een datum. Dat kan meerdere dingen betekenen. Bij twijfel: gebruik je gezond verstand. Kijk, ruik en proef vooraf om na te gaan of ze nog goed zijn. Bij schimmels kan je een product het beste weggooien.

TGT-datum

TGT betekent 'te gebruiken tot'. Deze datum staat op producten die kort houdbaar zijn, zoals melk, vlees en salades. Het is een uiterste consumptiedatum. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien, omdat schadelijke bacteriegroei dan een gevaar voor de gezondheid kan vormen. De TGT-datum is dus de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

THT-datum

THT betekent 'ten minste houdbaar tot'. Het product is tot ten minste deze datum eetbaar. Maar het is na die datum meestal ook nog een tijdje goed. De kwaliteit kan iets achteruitgaan, maar het product vormt niet opeens een gezondheidsgevaar.

Sommige producten zijn na het verstrijken van de THT-datum zelfs nog jaren houdbaar.

Hoe bewaar je wat?

Appels in de koelkast, bananen het liefst hangend aan een haak. Hoe je eten bewaart, kan verschil maken in de houdbaarheid. Bananen worden bijvoorbeeld beurs als ze lang liggen. Wortels kan je lang bewaren in een emmer met zand (dat heet inkuilen). Even in het kort:

  • (Verse) kaas, vlees en vis bewaar je altijd in de koelkast;

  • Vruchtgroenten (zoals tomaten en courgettes) bewaar je buiten de koelkast;

  • Bananen, citrusvruchten, steenvruchten en kiwi bewaar je op de fruitschaal buiten de koelkast. Fruit uit warme landen, zoals mango, bewaar je ook buiten de koelkast. Wat gaat er dan wel in de koelkast? Appels, bijvoorbeeld, en druiven;

  • Geopende potjes bewaar je het liefst in de koelkast, maar niet in de deur (die is relatief warm). Dat geldt niet voor producten met veel conserveringsmiddelen, zoals zoete chilisaus! Die kan gewoon in je keukenkast.

  • Wortelgroenten, zoals bieten, wortels, en pastinaak, kunnen het beste koel en droog bewaard worden. Heb je ze vers? Was ze dan niet, maar verwijder wel het loof. Bewaar ze in een papieren zak in de koelkast. Of als je aandurft, probeer ze eens in te kuilen.

Wat te doen met restjes?

Mocht je toch restjes hebben, gooi ze dan niet meteen weg! Met Kook-je-koelkast-leeg kan je leuke recepten vinden voor je restjes. Heb je een hele maaltijd over? Kijk eens naar Prakkie Hoofddorp. Of deel het met je buren!

Heb je een moestuin? Eventueel kan je je restjes ook composteren. Compost is voeding voor de bodem, waarop je weer nieuwe planten kan groeien. Zo maak je van je oude eten, weer nieuw eten.

En verder…

Goedkoper inkopen, én tegelijkertijd voedselverspilling tegengaan? Kijk eens op de TooGoodToGo App. Bedrijven en supermarkten bieden daar tegen een lage prijs producten aan die anders worden weggegooid. Wat een top-deal!

Vorige
Vorige

Tips: voordelig en leuk tweedehands shoppen in Haarlemmermeer