Terugblik op de Proeverij van HeelHaarlemmermeer

Tijdens de Proeverij werd de toekomstvisie van voeding in Haarlemmermeer besproken

Afgelopen vrijdag 12 mei kwamen ondernemers, bewoners, gemeente, scholieren en experts samen om de voedseltransitie in Haarlemmermeer te bespreken. Dit evenement vormde een voorproefje van het Impactprogramma van HeelHaarlemmermeer, dat in de tweede helft van 2023 van start gaat. Tijdens het evenement werden ideeën uitgewisseld over verschillende thema's: de eiwittransitie, voedselverspilling, gezonde voeding, korte ketens en proeftuinen.

Het Impactprogramma van HeelHaarlemmermeer

Het impactprogramma van HeelHaarlemmermeer wil de verduurzaming van de gemeente en al haar inwoners en bedrijven versnellen. Dat gebeurt door de kennis en krachten van inwoners, studenten, ondernemers, gemeente en maatschappelijke organisaties te bundelen tot impactvolle initiatieven. Door de samenwerking ontstaan nieuwe inzichten, oplossingen en verbindingen die anders niet tot stand waren gekomen.

Minder praten, meer doen

Onder begeleiding van een expert en gespreksfacilitator werd er in groepen per thema uitgewisseld wat er al gebeurt en waar kansen liggen. Deelnemers concludeerden dat er genoeg ideeën zijn, maar dat de connectie met de praktijk ontbreekt. Dit geldt ook voor het lange termijnsdenken: er ligt momenteel meer nadruk op groei in Haarlemmermeer dan op duurzaamheid. Terwijl duurzaam produceren, aldus de lokale agrariërs, vaak ook tot meer productie leidt.

"De Haarlemmermeerse pioniersgeest kan tot heel mooie dingen leiden, en dan bij voorkeur andere dingen dan groei en rijkdom."

-Rabiaâ Benlahbib, Kunstfort bij Vijfhuizen

Verbindingen kwamen tot stand en deelnemers vragen actief om samenwerking. Een lokale teler meldde bijvoorbeeld dat hij graag zijn grond beschikbaar stelt om te experimenteren naar nieuwe producten en markten, maar dat alleen kan in samenwerking met de gemeente. Er werd flink genetwerkt onder genot van een borrel en lokale soep van The Farm Kitchen.

Verdere stappen en meedoen

Tijdens de Proeverij blijkt dat er ideeën genoeg zijn. Bij het thema gezonde voeding benadrukten scholieren de beperkte voedselkeuze in hun kantine. Ze riepen op om gezonde alternatieven aan te bieden. Vanuit de groep eiwittransitie kwam het idee om met lokale producenten een Haarlemmermeerse specialiteits-vegaworst aan te bieden. De voedselverspilling-groep kwam met het idee van een 'rest-fest'. Stuk voor stuk kansrijke projecten voor het Impactprogramma van HeelHaarlemmermeer. Voor de uitwerking hiervan is alle hulp welkom: mensen die de handen uit de mouwen willen steken, die kunnen aanjagen of financieel kunnen bijdragen. Gegadigden kunnen zich inschrijven voor nieuws via de website: heelhaarlemmermeer.nl/impactprogramma

Foto’s door Elise de Vries

Vorige
Vorige

Ik geloof meer in de dialoog - Informeer interviewt directeur NMCX

Volgende
Volgende

Start derde edities van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen en de actie Meer Biodiversiteit