Het Eco-Meer festival

Eco-Meer festival: samen maken we Haarlemmermeer groener!

Op zondag 21 april vindt het Eco-Meer festival plaats, hét groenste festival van Haarlemmermeer. Het evenement staat in het teken van het groener en klimaatbestendig maken van onze omgeving, met een focus op het belang van de natuur voor ons welzijn en dat van de dieren om ons heen. Het evenement is van 12.00 tot 16.00u (gratis) te bezoeken op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek. Initiatiefnemers van het festival zijn: NMCX Centrum voor Duurzaamheid, De Heimanshof, MEERgroen, IVN Haarlemmermeer, en andere groene initiatieven die de gemeente rijk is.

Festival
Door het veranderende klimaat hebben we te maken met hittestress, wateroverlast en het uitsterven van bijzondere insecten en dieren. Een groene, diervriendelijke omgeving beschermt ons hiertegen. Bovendien is groen een oppepper voor lijf en geest. Maar hóe maak je jouw omgeving groen en weerbaar tegen het klimaat? Dát is waar het Eco-Meer festival om draait. Met verschillende (tuin)workshops voor jong en oud, heerlijk (lokaal) eten, een inspirerende informatiemarkt, rondleidingen en speurtochten, tafelgesprekken over voeding, advies over het verduurzamen van woningen, en een heuse eco-quiz. Ook voor mensen zonder groene vingers!

Programma
Het festival biedt een uitgebreid programma voor jong en oud. Hierbij staat zowel het beleven als genieten van de natuur centraal (buiten de deur, maar juist óók in jouw achtertuin). Ook worden bezoekers geactiveerd om zelf aan de slag te gaan. Volwassen kunnen deelnemen aan inspirerende, groene workshops en ecologische kennissessies, zoals het ontwerpen van een diervriendelijke e/o klimaatbestendige tuin, het ontdekken van eetbare planten en het belang van inheemse planten. Ook zijn er historische rondleidingen over het terrein van de Olmenhorst, waarbij de geschiedenis en de toekomst van het landgoed aan bod komen.

Voor kinderen
Om kinderen op een speelse manier het belang van natuur en duurzaamheid te leren zijn er de volgende activiteiten: speurtochten door de bloeiende appelboomgaard, een workshop moestuinieren, creatief knutselen met natuurlijke materialen en zaadbommetjes maken. Bovendien biedt de uitgestrekte boomgaard al genoeg avontuur om heerlijk te kunnen spelen. 

Informatiemarkt
Voor bezoekers die groene inspiratie, ideeën en kennis willen opdoen is er een uitgebreide informatiemarkt, met een aanbod van biologische en inheemse planten, en klimaatbestendige producten. Deelnemers zijn o.a.: NMCX Centrum voor Duurzaamheid, De Heimanshof, Stichting MEERgroen, IVN Haarlemmermeer, Stichting Gierzwaluw, het Rijdend Energieloket, Imkervereniging Haarlemmermeer, Bij Marei, de Groen’s’te Tuin Nieuw-Vennep, Tuincentrum Suidgeest, Sedumplus, Stichting Gierzwaluw, Natural Bulbs , Boer Isaäc Bos, Plenty Food, Candy Freaks en een kraam met biologische zeep.

Het Eco-Meer festival is meer dan een daguitje; het is een springplank voor iedereen die actief wil bijdragen aan een groenere, duurzamere wereld, beginnend in de eigen achtertuin. Samen maken we het verschil voor een leefbare toekomst. 

Kijk hier voor ons volledige programma

Volgende
Volgende

Landelijke Opschoondag zaterdag 23 maart