Single Use Plastic (SUP)

SUP staat voor Single Use Plastics en verwijst naar plastic verpakkings- en gebruiksartikelen die slechts eenmalig worden gebruikt en vervolgens in het restafval, op straat en in de natuur terechtkomen. De gevolgen van plastic afval in de natuur zijn gigantisch: de Plastic Soep, ongedierte, geurhinder, waardevermindering van huizen en soms zelfs de fatale gevolgen voor dieren. Daarnaast gaan er ook waardevolle grondstoffen verloren. Niet alleen plastic wordt na eenmalig gebruik verbrandt, zelfs papieren en kartonnen oplossingen voor voedselverpakkingen worden na gebruik verbrand omdat dit niet meer te recyclen is. Dit heeft een nadelig effect op de natuur, want het kost meer bomen en zorgt voor meer CO2 uitstoot. Daarom is de transitie van verbranden naar besparen een noodzaak voor een schone wereld en bestendige toekomst.

De overheid wil meer plastic inzamelen en recyclen, maar ook het wegwerpplastic verminderen.  Hiervoor heeft de Europese Unie speciale SUP-richtlijnen vastgesteld. Sommige van deze maatregelen zijn al in werking getreden. Zo zijn per 2021 bijvoorbeeld plastic rietjes en bestek verboden en moeten op bekers met een plastic coating een markering staan. Vanaf 1 juli 2023 betalen klanten van afhaallocaties, bezorglocaties en supermarkten voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. 

Deze richtlijnen hebben gevolgen voor veel (horeca-)bedrijven en kosten tijd om in te voeren. NMCX biedt in samenwerking met Koninklijke Horeca Haarlemmermeer en Plastic Vrij Terras ondernemers bij deze transitie ondersteuning aan. 

Waarom zijn SUPs voor jou belangrijk?

De transitie van SUPs (eenmalig gebruik) naar hergebruik oplossingen is winstgevend voor de economie en de natuur. Sinds 2021 gelden de SUP-richtlijnen/wetgeving die de horeca ondernemingen aan gaan. De Koninklijke Horeca Nederland deelt tips over de veranderingen die deze regels voor de horeca te weeg brengen. Als bedrijf is het slim te starten met deze transitie en door te groeien naar een circulaire (hergebruik) economie in 2050. Er zijn veel stappen die je vandaag al kunt nemen. Wij helpen graag met de transitie van eenmalig naar hergebruik!

Richtlijnen door de jaren

- In 1960 ontstond het plastic zoals we dat nu kennen, inclusief wegwerp- en herbruikbaar plastic

- In 1997 werd de plastic soep ontdekt en daarmee ook het gevaar voor dieren in zee én op land

- In 2016 werd een verbod op gratis plastic tasjes in winkels ingesteld, waardoor het verbruik met meer dan 70% afnam, ondanks dat een tasje slechts een paar cent kost

- In 2021 werd statiegeld op PET-flesjes ingevoerd

- Op 3 juli 2021 werd het EU-verbod op plastic wegwerp artikelen van kracht, vanwege de hoge mate waarin ze als zwerfafval voorkomen en de lage recyclebaarheid in het huidige systeem. Dit verbod omvat onder andere:

  • Plastic bordjes

  • Rietjes

  • Bestek

  • Wattenstaafjes

  • Ballonstokjes

  • Piepschuim voedsel/drankverpakkingen en bekers

  • Roerstaafjes

- In 2022 werd ontdekt dat er microplastics in menselijk bloed voorkomen

- In 2023 is statiegeld op blikjes ingevoerd

- In 2030 wil Nederland al 50% minder grondstoffen gebruiken

- In 2050 wil Nederland een compleet circulaire economie hebben

Wat betekent dit voor de horeca?

Als je afhaalmaaltijden en/of (warme) dranken verkoopt voor onderweg, dan mag je vanaf juli 2023 geen gratis wegwerpbekers en wegwerpmaaltijdenverpakkingen meer aan je klant meegeven. Vanaf 2024 mag je ook geen wegwerpartikelen gebruiken voor eten en drinken dat je klant ter plekke nuttigt. Om de overgang naar duurzame alternatieven zo soepel mogelijk te maken, willen we enkele opties met je delen.

Het beste alternatief? Meer hergebruik en minder wegwerp. Consumenten zijn bereid om extra moeite te doen om bij te dragen aan een duurzame wereld. Als bedrijf heb je invloed op je gasten en word je een voorbeeld voor je collega ondernemers als je kiest voor hergebruik en de wegwerpcultuur de rug toekeert. Herbruikbare bekers en bakjes zijn hiervoor een goede oplossing en hebben vele voordelen. Door aan te sluiten bij een statiegeldsysteem voor herbruikbare bekers en/of mee te doen met "bring your own" (BYO) en korting te geven aan gasten die een eigen beker meenemen, kun je voldoen aan de SUP-richtlijn.

De voordelen zijn onder andere:

  • Eén herbruikbare beker vervangt ongeveer 1000 wegwerpbekers.

  • Herbruikbare bekers zijn onbreekbaar en praktisch in gebruik.

  • De bekers zijn inzetbaar bij meerdere verkooppunten.

  • Geen afval in de buurt met jouw naam of logo.

  • Minder restafval.

  • Betere klantenervaring- en binding door kwalitatieve materialen.

  • Betaalbaar, veilig en hygiënisch.

  • Minder afwas betekent minder uren (BYO).

  • Laten we samenwerken om bij te dragen aan een duurzame wereld en een goede toekomst voor de kinderen van nu!

Ben jij een trendsetter? Als jij ook voor hergebruik kiest in plaats van wegwerp, dan nodigen wij je uit om je naam en de naam van jouw onderneming te delen op de website van NMCX.