Natuurrijk Haarlemmermeer

Een diversiteit aan soorten planten en dieren noemen we biodiversiteit. Dit is essentieel voor het voortbestaan van al het leven op aarde. De natuur is één samenhangend geheel. Dankzij dit systeem hebben wij mensen zuurstof, voedsel, brandstof, medicijnen en grondstoffen voor kleding, spullen en huizen. En je er natuurlijk door wandelen of fietsen.

IMG 1889

Trek de natuur in

Ontdek de natuur vlakbij via onze Natuurroutes:


Of plan een ander uitje in de natuur:

  • Volg Groen Haarlemmermeer op Facebook. NMCX ondersteunt dit platform en werkt samen met en andere (vrijwilligers) organisaties in Haarlemmermeer. Samen organiseren we veel 'groene' activiteiten voor bewoners.
  • Bezoek onze buren, Heemtuin De Heiman­shof aan de Wieger Bruin­laan in Hoofddorp. De Heimanshof heeft een heem­tuin, groen­te­teelt en een stru­in­tuin. En tal van activiteiten.

De natuur in Haarlemmermeer

Soorten natuur
In Haarlemmermeer komen veel bijzondere wilde plant- en diersoorten voor, zoals orchideeën, harige ratelaar, parnassia, groot blaasjeskruid, vleermuizen, hermelijnen, patrijzen, lepelaars, rugstreeppadden, ringslangen, bittervoorns en meervallen. Dit komt door de variatie aan grondsoorten, waterkwaliteit en beheer. Ook de landbouw varieert hierdoor van bloem(bollen)teelt, aardappelen, bieten en asperges tot duurzame producten als olifantengras. Dit laatste dient als afbreekbare grondstof voor allerlei producten (Bio Based Economy) en kan als biomassa energie opwekken.

Oude natuur
Ondanks het oorspronkelijk strak aangelegde landschap en de moderne rechtlijnige toevoegingen daaraan, zijn er in Haarlemmermeer oude landschapselementen bewaard gebleven. Bijvoorbeeld: de Geniedijk (deel van de Stelling van Amsterdam), oude wandelbosjes in Badhoevedorp, Hoofddorp en Nieuw-Vennep, en de voormalige spoorwegbaan tussen Hoofddorp en Vijfhuizen. Daar komen de meeste bijzondere dier- en plantensoorten voor.

Nieuwe natuur
In groenstroken en bermen in de stad en op het platteland zijn hier en daar akker- en weidebloemen ingezaaid, die ’s zomers uitbundig bloeien. Ook het Haarlemmermeerse Bos en de Groene Weelde vormen afwijkende biotopen. De grootste verrassing is bedrijventerrein Beukenhorst, waar midden tussen de kantoren zeldzame orchideeën staan, zoals de bijenorchis.

Leef duurzaam, laat je inspireren door NMCX op Facebook!