Doe mee met onze schone projecten!

Veel van wat wij weggooien is eigenlijk geen afval. Afval is vaak nog heel goed te gebruiken als grondstof: in mobieltjes zitten edelmetalen, GFT wordt compost en oesterzwammen groeien heel goed op koffieprut. Ook apparaten en kleding kunnen vaak nog een tweede (of zelfs derde) leven mee. In een circulaire samenleving hebben (onderdelen van) producten een zo lang mogelijke levensduur, worden materialen zo veel mogelijk hergebruikt en wordt de hoeveelheid afval verminderd. 

Bekijk hieronder de lopende projecten waaraan je mee kan doen. Klik op het plaatje voor meer informatie. Of scroll verder voor tips & meer! 

Repaircafés

Educatie

Rondom het thema Circulariteit & Afval bieden we scholen verschillende lesprogramma’s aan. Zowel voor het Primair als het Voortgezet Onderwijs. Dit aanbod is te vinden op de site van Groene Kapstok, ons onderwijsplatform. 

Over Afval & Circulariteit

Afval scheiden

Een goede manier om te verduurzamen is het scheiden van afval. Het kost misschien wat moeite, maar je inspanning heeft echt invloed op het klimaat. Het gescheiden papier, glas,  plastic en metaal kan worden hergebruikt. En de vermindering van het huisafval zorgt voor minder energieverbruik tijdens de afvalverwerking. Dit voel je ook in je portemonnee: want de milieubelasting gaat omlaag. 

Twijfel je welk product in welke afvalbak moet?

Creëer minder afval 

Afval scheiden is nuttig om te doen, maar hiermee lossen we ons afvalprobleem niet op. Kijk ook eens of je kan zorgen voor minder afvalgébruik. Neem onderweg bijvoorbeeld een eigen koffiebeker mee of zorg standaard voor een drinkfles in je tas. Koop minder voorverpakt en neem bij het boodschappen doen je eigen zakjes mee voor groente en fruit. Plak een nee/nee- of nee/ja-sticker op je deur zodat je geen reclamedrukwerk hoeft weg te gooien. Of gebruik geen wasmiddel meer uit een fles, maar wasvelletjes die klein verpakt worden in karton. 

Wil je meer tips om afval te verminderen? Doe de afvalverminderaar-test van Milieucentraal.

Ga afval rapen!

Zwerfafval op straat en in de natuur zorgt voor veel ergernis. Het ontsiert de omgeving en vervuilt de bodem. Bovendien komt zwerfafval, waarvan 90% uit plastic bestaat, via rivieren in onze oceanen terecht, waar het bijdraagt aan de plastic soep. Eenmaal in de oceanen valt het bijna niet meer op te ruimen. Dieren zoals schildpadden en vogels eten het op of raken erin verstrikt. Micro-plastics komen via vissen in ons lichaam terecht. Wist je dat de hoeveelheid plastic dat PER UUR in zee belandt gelijk staat aan de inhoud van 11 olympische zwembaden?

Uit onderzoek blijkt dat als wij met z'n allen elke dag één stuk zwerfafval oprapen, Nederland schoon blijft. Dat is toch geweldig! En jijzelf krijgt er ook veel voor terug: je maakt behoorlijk wat stappen, je frist ervan op en door het samen te doen, is het ook nog eens gezellig! 

Recycle of hergebruik je spullen

Kleine apparaten, snoeren, adapters, oude mobieltjes en cd’s breng je naar een inzamelstation bij jou in de buurt. Grote apparaten kun je net als alle andere soorten afval (gescheiden) inleveren op de milieustraat van Meerlanden.   

In een circulaire samenleving hebben producten een zo lang mogelijke levensduur, worden materialen zo veel mogelijk hergebruikt en wordt de hoeveelheid afval verminderd.

Koop minder

Spullen, of het nu een laptop is of een beker, hebben een negatieve impact op het klimaat. Als je duurzamer wil leven is, is ‘consuminderen’ echt noodzakelijk!  

Het product zelf is niet zozeer schadelijk, maar de productie ervan wel. Voor alle stappen om iets te maken heb je energie nodig: voor het verzamelen van grondstoffen, het maken van het product, het bijkomende transport tot aan de uiteindelijke afvalverwerking. 

Omdat het merendeel van onze producten ver weg in lageloonlanden worden gemaakt, zien we niets van deze negatieve impact terug.

 Als we met elkaar minder zouden kopen, dan zou dit al een hoop schade schelen. Dus bedenk als je iets wil kopen of je het écht nodig hebt. Of stel jezelf de Marie Kondo-vraag: “Word ik hier gelukkig of blij van als ik dit aanschaf?” Veel spullen kan je ook huren of lenen.  

“Het is als het ware onzichtbaar voor ons, verborgen.” 

-Babette Porcelijn, auteur ‘Verborgen Impact’

Wat kan je verder doen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Subscribe

* indicates required
Vink aan indien van toepassing: